Dustys sarcoide forløb

Forhistorien

Jeg begyndte at søge viden om sarcoider for en del år siden. Jeg kan ikke huske hvor jeg var stødt ind i det, men jeg må have set nogle et sted og gået igang med at undersøge.
Jeg læste alt hvad jeg kunne komme i nærheden af (det er jo dét jeg gør) og havde faktisk på et tidspunkt dyrlægen ude og tjekke Amons ædlere dele.
Amon var nu ikke en sarcoide hest, men det skulle vise sig, at jeg alligevel skulle bruge min viden til noget.Da jeg var oppe og se Dusty, var der mange heste hos avleren med sarcoider, men kun på fuldblodshestene, ikke på de andre racer de havde.
Dusty blev købt med en sarcoide på størrelse med en lille ært, som jeg først fandt efter han ankom, og så gik min søgen efter viden virkelig igang.Jeg talte med de mennesker jeg mener ved rigtig meget om fodring, talte med min dyrlæge, læste og læste. Jeg fandt ud af, at hvis man ville vide noget skulle man bevæge sig ud af lille Danmark. England har mange sarcoide heste og har derfor forsket en del i dette. Så det blev til læsning af engelske lægeskrifter mm.

Min behandling
Da det er en virus, er det vigtigt at holde hestens immunforsvar i top. Det er altafgørende. Jeg mener man bør undgå stivelse og sukker for så vidt muligt, da det forværrer sarcoiderne. Man vil ofte kunne se et udbrud eller anden ændring af sarcoiderne i perioder hvor hestens immunforsvar dykker eller hvor hesten har fået mere sukker end vanligt.

Det bedste vi kan gøre for vores sarcoide hest (og enhver anden hest) er at tænke grundigt over fodringen. Foruden at fjerne stivelse og sukker og tilføje fibre, vitaminer og selvfølgelig godt grovfoder, så er der flere ting der kan anvendes for at booste hestens immunforsvar. Der er lavet mange gode urteblandinger der er gode til dette.

Forløbet

2 år gammel:
En tør grå sarcoide på størrelse med en ært og med korte hår på, siddende i albuen.Sommeren hvor han blev 3 år, ændrede jeg foderet fra vinter til sommerfodring og desværre gik han i underskud på selen og kobber, og derudover opdagede jeg for sent at mineral kiksene indeholdte mere sukker end hans vinterfodring.

Dette medvirkede til at der kom 2 nye sarcoider i hovet og en af sarcoiderne i hovedet og den i albuen åbnede sig op.

1. behandlingstype, sommer 2009, hesten 3 år:
Indvortes:
Stivelse og sukker i foderet fjernes, desværre med det resultat at han intet vil spise, så han får pt. meget få vitaminer indenbords, dog får han heller ikke sukker og stivelse.
Udvortes:
Da sarcoider har åbnet sig, kan fluerne gå i dem og derved sprede smitten, måles med den udvortes behandling er derfor, at tørre sarcoiderne ud hurtigst muligt og indtil da holde det lukket for fluerne.
Hverdag vaskes sarcoiderne i morgenfruethe for at udtørre og smøres med Stalosan salve for at holde fluerne fra det.

Effekt af 1. behandlingstype:
Efter en uge er sarcoiderne tørre, de har dog stadig sårflader, og er ikke grå, men dog tørre.

Da sarcoiderne nu er tørre og lukket, behandler jeg ikke længere udvortes, men fokuserer at hjælpe Dusty med, at helbrede sig selv.
Vitaminer skiftes med andet mærke, som hesten kan lide og al foderet spises nu med velbehag.

2. behandlingstype, efterår 2009, hesten 3 år:
Da sarcoiderne nu er tørre og lukket, behandler jeg ikke længere udvortes, men fokuserer at hjælpe ham med, at helbrede sig selv.
Hesten undgår helt sukker.

Effekt af 2. behandlingstype:
Ingen ændring vinteren igennem.

3. behandlingstype, vinter 2009/2010, hesten 3 år:
En ny rund skaldet plet dukkede op i lysken.

Det prioriteres at hesten undgår stress og hesten flyttes derfor til et 100% stressfrit miljø.

Opdatering efter 1 år, sommer 2010, hesten 4 år:
Efter 1 år uden sukker og med minimal stress, er der sket noget. Alle små sarcoider er helt væk, der er absolut intet at se.

Sarcoiden i albuen er ved at forsvinde, der er groet hår ud på hele sarcoiden, det eneste tilbage er når man skiller hårene, er der stadig en smule, som dele af et sår der er ved at falde af.

Opdatering efter 2 år, vinter 2010,
hesten 4 år:

Vinterpels har dækket alt, der er intet at se eller mærke. Intet der tyder på han er en sarcoide hest.

Jeg venter spændt til vinterpelsen ryger af, så jeg kan se om der er noget at se, når han kun er dækket af tynd sommerpels.

2014

Dusty er 8 år og vi har ikke set nogle sarcoider i 4 år.

2015

Dusty bliver halt af en skade på hoven og får smertestillende. 2 måneder efter kommer Dusty til skade og får igen smertestillende. Dette ødelægger Dustys mave og hans immunforsvar bærer tydeligt præg af at Dusty har svært ved at håndtere medicinen. I løbet af en uge kommer der 3 sarcoider, én i koden og to under maven. I løbet af få dage er den ene under maven lige så stor som en golfbold.

Jeg går straks igang med at spraye med æblecider og med at booste hans immunforsvar så godt jeg kan. Jeg minimere al stress ved at håndtere ham inden for tyghedzonen og ikke bede ham præstere noget han ikke selv beder om.

En måned efter falder sarcoiderne af i et stort stykke dødt væv og hårene begynder at gro ud. Efter 6 måneder er det helt dækket af pels og der er intet der viser der tidligere har været sarcoider.

Opdatering efter 11 år, 2021,
hesten 15 år:

Dusty har ikke haft sarcoider i årevis.
Han er sund og rask (dog en Cushing diagnose for 4 år siden), fodres altid stivelsesfattigt og holdes stressfrit, han har ikke haft nogle skader eller andet, der har komprimeret hans immunforsvar og har derved ikke haft nye, eller gamle, sarcoider.