Vindfang

Jeg har en stor åbning til løsdriften. Den er bred og den er høj. Da jeg flyttede ind var den faktisk lukket med en kæmpe port, der har jo aldrig været heste. Jeg har intet problem med kun én åbning, da jeg har en dejlig harmonisk flok, men jeg har haft problemer med vind, sne og slagregn, da åbningen er mod helt åbne folde stik øst. Mange ting er prøvet og jeg er endt med den mest perfekte løsning, og den vil jeg gerne dele.

Vindnet

Det første jeg gjorde efter porten blev fjernet var at gøre åbningen lavere, men hvor luften stadig kunne komme ud. Det gjorde jeg ved at sætte et træskelet for oven, cirka en meter ned og påføre dette vindnet. Dét fungerer bare, nu har det snart hængt der i 10 år uden problemer.

Mulighed for lukning

For at kunne holde hestene inde/ude ved behov har jeg opsat et beslag (jeg ikke ved hvad hedder) i hver side, hvor jeg har et langt bræt jeg bare sætter ned i når der skal lukkes. Dette fremgår på et af billederne herunder.

Lameller / Trucker gardiner

Jeg købte lameller med skinner og satte dem op.
Jeg startede med kun halvdelen, da jeg har nervøse heste og det tog lang lang tid før jeg kunne dække hele åbningen og hestene ville gå ind.
Jeg tog dem ned og satte dem om et par gange, der skulle meget overlap til at de hang nogenlunde roligt, når der er så åbent. Men send med 50% overlap så blafrede de helt vildt når det blæste kraftigt, hvilket gjorde at hvis vejret var virkelig dårligt, så gik hestene slet ikke ind.
I et forsøg på at afhjælpe dette, satte jeg en 10×10 stolpe i bunden, som et fodpanel, i håbet om at det ville holde på lamellerne, dette virkede ikke. Stolpen ligger der dog stadig, da den begrænser hvor meget der slæbes ud og ind når hestene skal løfte benene i indgangen.
Jeg endte med at tage skinnerne ned og aldrig sætte dem op igen.

Begrænsning af åbningen

Jeg forsøgte mig med at begrænse åbningen ved at sætte brædder op i midten, som lukkede cirka det kvarte af åbningen. På den anden side satte jeg min slowfeeder kasse og opdelte derved indgangen.
Ved den første snestorm stod det klart, at dette ingen virkning havde. Det blæste også ind.

Vindfang

Vindfang med tag blev den perfekte løsning!
Jeg havde tænkt om man kunne plante buske lidt længere ude, om man kunne sætte halmballer op eller hvad pokker man kunne gøre. Jeg ville bare så gerne have et dejligt miljø inde, både i godt og skidt vejr.
Jeg tegnede et vindfang i træ, med tag og kontaktede en håndværker for dette.
Håndværkeren satte stolperne i jorden og byggede taget og jeg satte så selv væggen (brædderne) op.
I starten beholdte jeg brædderne der delte indgangen, samt slowfeeder kassen.

Vindfanget opdeler indgangen til to og hestene kan derudover gå forbi kassen under halvtaget. Dette er den eneste slowfeederkasse under tag.
Dette ændrede straks miljøet i stalden, luften blev rolig, også i storm. Det blev fuldstændig følelsen af at stå i en lukket stald, trods hestene stadig havde deres frie valg. Der kommer meget lidt sne ind og det skal virkelig storme før der føles blæst. Hestene nyder at sove inde i al slags vejr, da løsdriften er lun om vinteren og kølig om sommeren.
Jeg endte med at fjerne brædderne i åbningen, da de på denne måde kan spise af kassen fra alle sider og det benytter de sig af, særligt i dårligt vejr.

Jeg har også en slowfeeder lige på ydersiden, her har jeg gravet jorden af, lagt grus og heavymats.